header
animation
Start >> Gazeta >> ROK SZKOLNY 2010/11 wydanie świąteczne >> Świąteczne wydanie
Świąteczne wydanie
Gazeta

Jak nasi europejscy koledzy świętują Boże Narodzenie?

Za oknami mróz. Sypie śnieg. W domach trwają przygotowania do świąt. Mamy są zabiegane, sprzątają, robią świąteczne zakupy.....

Już niedługo zasiądziemy do wigilijnego stołu, połamiemy się opłatkiem, skosztujemy wigilijnych potraw i zaśpiewamy kolędy, a pod choinką znajdziemy prezenty. Tak wygląda tradycyjna polska Wigilia. Ciekawe jak nasi europejscy przyjaciele obchodzą te święta? Pora zatem wybrać się w bożonarodzeniową podróż po Europie.

Cypr

Czy jesteście w stanie sobie wyobrazić kolację wigilijną w temperaturze + 18 – 19 stopni? Chyba nie bardzo. Tak o tej porze roku jest na Cyprze.

Nie zdziwcie się również na wigilijne menu, szczególnie na nazewnictwo. Króluje tu wieprzowina -  lountza / polędwica z grillowanym kozim serem / oraz loukanika / wędzone kiełbaski /. Natomiast w Nowy Rok czyli na św. Bazylego podaje się vassilopittę / ciasto migdałowe /, którym dzielą się członkowie rodziny od najstarszego do najmłodszego. Kto                 w swoim kawałku znajdzie monetę, temu szczęście będzie sprzyjało cały rok.

Cypryjskie dzieci są obdarowywane prezentami nie tylko 24 grudnia / św. Mikołaj /, ale również w Nowy Rok / św. Bazyli /.

Święta Bożego Narodzenia mogą zakłócić zwinne diabełki – kalikantzari. Chcą wtargnąć do domów przez komin. Jedynie dym może je odstraszyć. Są bardzo dużymi psotnikami. Godzinami potrafią błagać o wpuszczenie do środka. Jeżeli ich zawodzenie nie pomaga to przebierają się za ludzi i pukają do drzwi. Ale na szczęście potrafią liczyć tylko do dwóch. Nie należy otwierać jeśli nie usłyszymy trzeciego puknięcia. Jeżeli  diabełki przypadkiem dostaną się do domu, mogą narobić wiele ambarasu.

 

 

Czechy

Święta Czesi spędzają w rodzinnym gronie. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć smażonego karpia z sałatką ziemniaczaną / karp jest jednym z najważniejszych symboli Bożego Narodzenia /. Podaje się również zupę rybną lub grzybową, chałkę z bakaliami, ciasteczka / cukroví / oraz rogaliki waniliowe / vanilkové rohlíky /. Pod obrus zamiast sianka kładzie się pieniądze, by nie zabrakło ich w nadchodzącym roku. Po wigilijnej kolacji rodzina gromadzi się przy choince. Nadchodzi moment obdarowywania się prezentami. Dzieciom przynosi je Jezusek. Tego wieczoru nie może zabraknąć wróżb, np. krojenia jabłka na połowę – jeżeli nasiona ułożą się w gwiazdkę, to oczywiście przez cały rok będzie dopisywało zdrowie. Niektóre wróżby przypominają nasze andrzejkowe – lanie wosku, czy rzucanie pantoflem

Dania

Już na początku grudnia okna ozdabia się płonącymi świecami, lampkami oraz czerwonymi kwiatkami. Obowiązkowo przed domem musi stać choinka „ ubrana” w białe żaróweczki. Bogato zdobi się wnętrza domów, np. w szklane kule, girlandy, papierowe gwiazdy i serca, czy stroiki z szyszek, mchu, liści, owoców i świec.

Tradycją stało się pisanie kart opatrzonych pieczęciami. Projektują je nie tylko wybitni artyści, ale również sama królowa Małgorzata II.

Na dwa tygodnie przed Gwiazdką wypieka się różnego rodzaju ciastka – pączki, waniliowe biszkopty, imbirowe serca.

23 grudnia to dzień obdarowywania się. Dorośli dostają drobne upominki, natomiast dzieci ciasteczka z polewą cukrową, dżemem lub syropem klonowym.

Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć faszerowanej jabłkami i suszonymi śliwkami kaczki lub gęsi z ziemniakami, czerwoną kapustą, buraczkami i konfiturą z żurawin, jak również ryżu na mleku z cukrem, cynamonem i odrobiną masła.

 

Francja – Prowansja

Przygotowania do świąt zaczynają się bardzo wcześnie bo 4 grudnia. Tego dnia sieje się pszenicę lub soczewicę aby plony były obfite. Natomiast w dzień św. Łucji – 13 grudnia zbiera się jemiołę i ostrokrzew żeby zwalczyć zło.

Francuskie święta są bardzo magiczne. Przywiązuje się dużą wagę do symboliki liczb.

3 – trzy białe obrusy na wigilijnym stole i trzy białe świeczki symbolizują Trójcę Świętą.

Tak jak i w Polsce stawia się dodatkowe naczynie dla nieznajomego.

7 – siedem „ chudych” dań upamiętnia siedem ran Chrystusa.

13 – trzynaście deserów przypomina o 12 apostołach i Jezusie.

Francuskie wigilijne menu / zależnie od regionu /:

  • świeża ryba / węgorz, tuńczyk, sola, merlin /
  • omlet z karczochów
  • zapiekany kalafior, szpinak lub dynia
  • duszona botwina
  • surowy seler z sosem
  • trzy rodzaje wina
  • placek z kwiatem pomarańczy
  • deser z orzechów, suszonych fig i rodzynek
  • cukierki z masy migdałowej w lukrowej polewie
  • owce smażone w cukrze
  • jabłecznik

Portugalia

 

Symbolem świąt jest szopka, nad której przygotowaniem pracują całe rodziny.

Choinka to mała  sosenka. W niektórych domach wykonuje się ją z masy papierowej i gałązek.

Na wigilijnym stole zamiast karpia pojawia się dorsz, kapusta, krokiety rybne, ciasteczka z grochu, maślane baby, pierniki oraz grzane wino z miodem i cynamonem.

Św. Mikołaj przychodzi dopiero w bożonarodzeniowy poranek. Wtedy wszyscy szukają w skarpetkach prezentów od niego.

Świąteczny słownik:

Szopka – presepio

Choinka – árvore de Natal

Wigilia – consoada

św. Mikołaj – Papai Noel

 

Słowacja

Słowackie świąteczne menu to:

  • zupa z kwaśnej kapusty
  • strucla z makiem i orzechami
  • pupance – drożdżowe kuleczki zalane ciepłym mlekiem i posypane makiem
  • przekładaniec z ciasta drożdżowego i słodkich mas
  • jabłka

Tak jak i u nas na wigilijnym stole pojawia się opłatek. Z tą różnicą, że Słowacy smarują go miodem i posypują siekanym czosnkiem.

Wielka Brytania

 

W wielkiej Brytanii święta rozpoczynają się 24 grudnia. W wigilijny wieczór najmłodsi zawieszają na kominku lub łóżku skarpety aby następnego dnia znaleźć w nich prezenty. W zamian zostawiają św. Mikołajowi bakaliowe babeczki i wiśniówkę a dla reniferów marchewkę.

Tradycyjnym posiłkiem świątecznym jest nadziewany indyk z ziemniakami i warzywami a na deser christmas pudding.

26 grudnia - Boxing Day. Nazwa ta wzięła się od pudełek z prezentami, którymi w dawnych czasach obdarowywano handlarzy, służących i przyjaciół.

Nie zniknęła także tradycja wysyłania świątecznych kartek. Początki tego zwyczaju sięgają panowania królowej Wiktorii.

Podczas świąt w brytyjskich domach wiesza się jemiołę, która symbolizuje szczęście. W XVII wieku narodził się zwyczaj całowania każdej osoby, która znajdzie się pod jemiołą.